středa 2. dubna 2008

Ostrava, Gregorova 3

Administrativní budova v bruselském stylu má výrazný osmipatrový rizalit z části nesený na třech betonových nožkách a dvě křídla, která jemnou elegantní křivkou navazují na okolní zástavbu.

Okna a podokenní pásy jsou z profilovaného hliníku, fasáda je obložena drobnou keramickou mozaikou v několika odstínech modré.

Podpěrné betonové sloupy mají organický tvar, vstupní část parteru je ozdobena barevným keramickým reliéfem.

Víte o této budově něco bližšího?

Dovětek pana Němce:
Jde o kancelářský dům tehdejšího podniku Výstavba ostravsko-karvinských dolů (VOKD), postavený v letech 1958–1965 podle projektu Ladislava Špačka.

2 komentáře:

  1. Konec jedné stavby: http://www.msstavby.cz/rekonstrukce-budovy-rpg-11-09-2012/

    OdpovědětVymazat
  2. Průvodce Ostravou str. 92: "Budova v bruselském stylu na mírně zakřiveném pozemku rozčleněna do tří částí. Postranní části jsou pětipatrové, ústřední rizalit, výrazně předstupující před uliční čáru formou podloubí na třech sloupech, pak sedmipatrový. Průčelí rizalitu v železobetonovém rámu, tvořeno řadami sériově řazených výklopných oken se skleněnými parapety. Boční průčelí členěná strukturální rámovou sítí
    s okny, parapety z hliníkového plechu. Fasády ze
    skla, hliníkového vlnitého plechu a mozaikového
    modro–bílého obkladu. V loubí plastika od Antonína Kalvody, vestibul s původní kamennou dlažbou a schodiště s trojbokým zrcadlem."

    OdpovědětVymazat