úterý 17. prosince 2013

Létající talíř na ovoce


Plastová mísa na ovoce byla vyrobena v národním podniku Plastimat Liberec. Mnohé z kousků dobré výtvarné úrovně navrhovali v Plastimatu absolventi Zlínské (Gottwaldovské) průmyslovky, žáci Zdeňka Kováře. Nejznámějším z nich je Jiří Hofman, který návrhářské oddělení v Plastimatu vedl.

V rámci zemí RVHP však v produkci plastových výrobků jednoznačně dominovala Německá demokratická republika, do níž se soustředila produkce po vybudování severní větve ropovodu Družba ze Sovětského svazu. Liberecké výrobky nikdy nedosáhly notorické známosti německé produkce. Přesto si však zaslouží naši pozornost.

Stránky o plastových výrobcích "Made in DDR" najdete na webu WirtschaftswunderMuseum. Ale pozor, až zjistíte, jak obrovské a plné obrázků ty stránky jsou, strávíte tam zřejmě několik hodin!

A ještě jedna poznámka: některým mým známým se při pohledu na plastovou mísu na ovoce ihned vybavila jistá plastová fontánka z Drukovu Brno. Už jsem ji publikoval dříve na této fotografii. No nevím, já v tom moc podobnost nevidím.


Žádné komentáře:

Okomentovat