sobota 1. srpna 2015

Výstava: Brusel... na Ostravsku


V ostravském Domě umění právě probíhá výstava Brusel... na Ostravsku, která je věnována architektuře a veřejnému prostoru na Ostravsku v 60. letech 20. století. Výstava vychází ze zánovní publikace Martina Strakoše Po sorele brusel, kov, sklo, struktury a beton, kterou vydal Národní památkový ústav.

Pokud se do Ostravy během prázdnin dostanete, doporučuji tuto výstavu navštívit, i když se v architektuře Ostravska zrovna neorientujete. A možná právě proto. Na první pohled by se zdálo, že bude mít člověk obrázkovou koláž na stěnách a pár stojanů s fotografiemi většího formátu prohlédnuté za pár minut. Ve skutečnosti je však výstava nečekaně bohatá a rozsáhlá, dominuje tu fotografická dokumentace snad až desítek staveb, a to vždy včetně jejich dobových fotek, interiérů, výtvarné výzdoby a řemeslných detailů.

Autoři výstavy (Tadeáš Goryczka, Jaroslav Němec a Martin Strakoš) vedou diváka po časové ose od bruselské výstavy v roce 1958 (možná až příliš široký úvod do problematiky, ale osvěta je holt nutná), přes zdařilé příklady realizací z Československa, až po místní perly, jimž pochopitelně dominují nádražní budovy a kulturní domy. Je až děsivé, kolik z těchto krásných, pozoruhodných, unikátních a občas i bizarních staveb zmizelo nebo zásadně změnilo tvář v posledních několika letech: autobusové nádraží v Havířově, kancelářská budova VOKD v Ostravě, městské lázně v Ostravě, sochařské práce Václava Uruby, rekreační chata UFO...

Vše je doplněno několika rozpačitými vitrínami s dobovými publikacemi a trojrozměrnými exponáty, pár kousků organického nábytku ze sbírky architekta Davida Vávry dokresluje tu správnou dobovou atmosféru.

Snad i tato výstava a publikace pomohou zachovat to málo, co na Ostravsku ještě zbývá v intaktním stavu. Naštěstí zdejší nadšenci dělají, co je v jejich silách - důkazem je i restaurování a nové osazení Směrníku Václava Uruby před novým sídlem Národního památkového ústavu v Ostravě.


Bravo Ostravo!!!










Žádné komentáře:

Okomentovat